Bicie przy hamowaniu - problem większy niż krzywe tarcze
Hej
Nie mam pomysłu co może być nie tak z moją Mazdą więc zwracam się do Was.
Pół roku temu (połowa września 2022) na dłuższych trasach zacząłem odczuwać dziwne wibracje całego auta (bardzo wyczuwalne na kierownicy) podczas hamowania. Nie pojawiało się to na krótkich trasach (więc zakładam, że musi to być na ROZGRZANYCH hamulcach), ale na długich zaczęło być regularne i [cenzura].
Pierwsza myśl? Skrzywiona tarcza/tarcze. Dziwne, bo ja mało hamuję (85tys. przejechane i miałem nie tylko oryginalne tarcze, ale też oryginalne klocki nadal ze sporym zapasem ścierania!), ale ok, może gorąca tarcza, kałuża, zdarza się. Oddałem też auto do ASO, żeby zdiagnozowali. Ocenili, że owszem, to tarcze, zalecają wymianę i proponują swoje tarcze i klocki na przód - 2,5k pln z wymianą więc podziękowałem grzecznie i tu mój pierwszy błąd: nie zapytałem która tarcza byłą skrzywiona, czy obie itp. Teraz żałuję, ale trudno. Jedyne co od nich wiem to "Tak sprawdzone zostało bicie po osiowe tarcz przednich, które wykazało, że przyczyną drgań są tarcze.".
Pod koniec listopada 2022 wymieniłem (przy nieocenionej pomocy fachowca) tarcze i klocki z przodu. Problem zniknął... na jakiś czas. Minął miesiąc, może półtora i od połowy stycznia 2023 mam dokładnie te same objawy. Hamuję na dłuższej trasie i czuć telepanie całej maszyny, a kierownica się trzęsie. Czasem lżej, czasem bardziej. Co ciekawe: chyba najbardziej przy hamowaniu ze średnich prędkości, powyżej 100km/h czuć, ale nie aż tak, a przy wolnej jeździe (co pewnie oczywiste, koła się wolno toczą) prawie wcale. Natomiast jak hamuję tak z 60-70km/h to masakra z telepaniem.
W międzyczasie zmieniłem 19 calowe koła letnie na 17 calowe zimówki więc skrzywione koło odpada (poza tym problem nie zniknąłby po wymianie).
Więc moje wnioskowanie jest następujące: albo mam wyjątkowego pecha i po przejechaniu 90 tys. km od nowości nagle dwa razy skrzywiłem tarczę w ciągu paru miesięcy ALBO problem leży gdzie indziej czyli:
- telepie się coś innego
- coś innego jest zepsute, ale to coś powoduje szybkie odkształcenie się tarcz
Nie chcę niczego sugerować na razie co ja podejrzewam, zdam się na Was - fachowców.
Z dodatkowych obserwacji: mam wrażenie, że jak mocniej hamuję, w sensie gwałtownie wcisnę hamulec i klocki od razu ściskają tarczę na maksa to nie ma tego telepania nawet jak auto zwalnia z większej prędkości.
W styczniu 2023 miałem przegląd coroczny i jedyne co wskazał mechanik to, że tuleje za pół roku, może rok będą do wymiany. Potem miałem szósty coroczny przegląd w ASO i nie znaleźli żadnego problemu z czymkolwiek. Tylko wymiany eksploatacyjne.
Re: Bicie przy hamowaniu - problem większy niż krzywe tarcze
Witaj,
czy udało Ci się może dojść do przyczyny problemu? Mam Mazdę 6 kombi i dokładnie takie same objawy jak opisałeś. Bicie przy hamowaniu, diagnoza ASO "tarcze do wymiany", wymienione, po jakimś czasie to samo. I dokładnie tak jak u Ciebie - najbardziej czuć bicie przy hamowaniu ze średnich prędkości.