Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
polos13
Czytelnik

Dołączył: 23 Cze 2010 Posty: 4 Skąd jesteś (miejscowość / region): Malbork Posiadane auto: Mazda 6 2.0 TDI kombi 2003r.
Piwa: 0/0
|
Wysłany: Pią 02 Lip 2010, 00:01
Temat postu: jaki olej ??? mazda 6 2003 |
|
|
Witam mam mazde 6 z roku 2003 przebieg 149 tysiecy silnik 2.0 D nie wiem jakim olejem byla zalana ;/ prosze o podpowiedz |
|
Powrót do góry |
|
 |
wilkolak9
Czytelnik

Dołączył: 03 Kwi 2010 Posty: 9 Skąd jesteś (miejscowość / region): słupsk Posiadane auto: mazda 6 ,1998,2003
|
Wysłany: Nie 04 Lip 2010, 18:38
Temat postu: re |
|
|
witam-mam mazde 6 2003 rok 150 tys. przebieg. Oryginalny olej do mazdy to dexelia lub jej odpowiednik elf jednak są to dosyć drogie oleje. Ja w swoim używam castrol 5w/30 i wszystko gra nie ma wycieków a silnik chodzi jak żyletka. Spróbuj wlać jakis dobry o konsystencji 5w/30 lub 10w/40 i wtedy zobacz jak chodzi i czy nie ma wycieków. Myślę że na samochód tej marki i z takim przebiegiem to 5w/30 wystarczy-chyba że chcesz orginalny to wtedy poszukaj na allegro-pozdro. |
|
Powrót do góry |
|
 |
zielonyrobaczek
Czytelnik

Dołączył: 06 Sie 2010 Posty: 2 Skąd jesteś (miejscowość / region): Katowice Posiadane auto: Mazda 5
|
Wysłany: Pią 06 Sie 2010, 17:15
Temat postu: olej |
|
|
Witam, też jestem posiadaczem Mazdy. W przyszłym miesiącu czeka mnie wymiana oleju, a wiadomo w jakich cenach jest oryginalna Dexelia. Dlatego długo szukalem aż w koncu znalazlem super ceny Dexelii. Dla zainteresowanych podaję numer : 791 223 366 |
|
Powrót do góry |
|
 |
poldek01
Debiutant

Dołączył: 11 Sie 2010 Posty: 17 Skąd jesteś (miejscowość / region): Bytom Posiadane auto: Mazda 323
|
Wysłany: Czw 12 Sie 2010, 10:43
Temat postu: odp |
|
|
zielonyrobaczek dzownilem pod podany numer ceny naprawde sa super. Polecam i odbior osobisty i zakupy na allegro!
Znalazlem nawet stronke dla zainteresowanych : www.lucartoil.pl |
|
Powrót do góry |
|
 |
Logicmadness
Czytelnik

Dołączył: 05 Paź 2011 Posty: 4 Skąd jesteś (miejscowość / region): Coventry Posiadane auto: Mazda 6 2.0 td 2003
|
Wysłany: Sro 05 Paź 2011, 06:11
Temat postu: Re: ( Mazda 6 ) jaki olej ??? mazda 6 2003 |
|
|
Witam Panowie
Moja Madzia 6 (2.0 td chyba 136 koni) ma problem z olejem. Do pracy silnika nie mam zarzutu poza tym ze cieżko się rozpędzić do 200 km/h, ale... Po pierwsze strasznie dymi kiedy dodaje gazu (dym jest siwy). Do tego silnik jest wręcz zalany olejem a także podjazd na którym stoi jest już plama o średnicy metra (kropla po kropli skapuje skądś, gdyż generalnie trwa już to ponad rok...) z moim znajomym mechaniorem umylismy silnik i odpalilismy na jakaś godzinę i nie było widać ani kropli oleju na wierzchu. Przez kolejna godzinę tez nic. Powiedział żebym się nie martwił i informował go o zmianach. W ciagu dnia ten olej skądś skapuje bez przerwy, powoli a po miesiącu znowu cały był w oleju. w ciagu ostatniego roku wlalem już chyba z 8 litrów. Jeżdżę tak wiec sobie i dolewam co miesiąc litr lub dwa jak tylko kontrolka od oleju się zapali. Samochód chodzi ładnie, nic nie chalasuje a olej ucieka. dolewam mobil1 0w-40 jakiś specjalny do turbodizli, ale myśle ze trzeba będzie zmienić na inny może zalecany przez producenta, ale najbliższy sklep z tym olejem jest 160 km ode mnie... Wiec się nie kalkuluje.
Nasuwa może się wam jakaś pomocna sugestia co mógłbym obadac żeby poprawić komfort jazdy kierowców za mną jadących i mojego wspomnianego mechaniora? _________________ Wiem niewiele ale jak mogę to pomogę |
|
Powrót do góry |
|
 |
Reklama
|
Wysłany: Sro 05 Paź 2011, 06:11
Temat postu: reklama |
|
|
|
|
Powrót do góry |
|
 |
george31121985
Czytelnik

Dołączył: 13 Lis 2011 Posty: 2 Skąd jesteś (miejscowość / region): twargogora woj.dolnoslaskie Posiadane auto: mazda 6ts 2.0 benzyna 2003r
|
Wysłany: Nie 13 Lis 2011, 23:28
|
|
witam posiadam mazde6 ts 2.0 benzyne przebieg 160tys. chce wymienic olej ale nie wiem jaki mam wlac. chce kupic olej z castrol tylko nie wiem o jakich parametrach. Prosze o jakas informacje i z gory dziekuje. pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
Bziumek
Czytelnik

Dołączył: 07 Paź 2014 Posty: 1 Skąd jesteś (miejscowość / region): Szczecin Posiadane auto: Mazda 6
|
Wysłany: Sro 08 Paź 2014, 13:37
|
|
Logicmadness napisał: | Witam Panowie
Moja Madzia 6 (2.0 td chyba 136 koni) ma problem z olejem. (...) Po pierwsze strasznie dymi kiedy dodaje gazu (dym jest siwy). Do tego silnik jest wręcz zalany olejem a także podjazd na którym stoi jest już plama o średnicy metra (kropla po kropli skapuje skądś, gdyż generalnie trwa już to ponad rok...) (...) |
Witam, jak tam z tym olejem się coś wyjaśniło? Pytam bo zdaje się, że mam podobnie i też nie mam pojęcia co to może być:/ Pozdrawiam! |
|
Powrót do góry |
|
 |
mazdapolok
Debiutant

Dołączył: 03 Cze 2015 Posty: 30 Skąd jesteś (miejscowość / region): Rewa Posiadane auto: Mazda rx8
|
Wysłany: Pon 20 Lip 2015, 12:11
Temat postu: jaki olej |
|
|
Mój znajomy w swoich autach z DPF m.in Mazdzie 6 z 2011 r. jeździ na Shell Helix Ultra 5W40. Wcześniej jeździł na Castrollu, jednak postanowił go zmienić i stwierdził, że naprawdę warto.. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|